Volg ons

Scorekaarten, niet Eco-labels, tonen u waar u echte Eco-hotels kunt vinden.

GTG_Ken-Drew_Blog-Team_2022

Ken Drew

© Good Travel Guide, november 2022

8 min om te lezen

Er is geen wereldpolitie om landen te straffen omdat ze toestaan dat lokale bedrijven zoet water afnemen van de plaatselijke bevolking zodat toeristen een half uur lang een stomende douche kunnen nemen. Er is geen straf voor het doorspoelen van toilet- en gootsteenwater naar stranden en rivieren waar toeristen snorkelen. En hoe zit het met alle klimaatveranderende fossiele brandstoffen die nodig zijn om elektriciteit op te wekken voor verwarming, koeling en verlichting in hotels?  

Milieukeurmerken worden geacht dat alles te veranderen door banen te scheppen voor mensen die hotels, touroperators en regeringen leren en certificeren hoe zij "groen moeten gaan", zodat zij een milieukeurmerk kunnen gebruiken om reizigers aan te trekken die om de planeet geven. Aangenomen wordt dat het creëren van een nieuwe winstgevende industrie rond milieuvriendelijke toeristische bedrijfspraktijken de toeristische industrie zal beïnvloeden om hun bedrijven te exploiteren op een manier die culturen behoudt, de natuur beschermt, klimaatverandering vermindert, en nog veel meer! 

Helaas, waar geld is, is oneerlijkheid. Het zijn niet alleen hotels die met valse milieuclaims adverteren, maar de hele industrie voor duurzaam toerisme is een puinhoop! Er is concurrentie tussen eerlijke en inhalige bedrijven. In dit artikel leer je hoe je de goede bedrijven kunt vinden, wat afhangt van kennis over scorekaarten en waar je op moet letten. Dit is een complex onderwerp, dus een speciale gast uit de reisindustrie zal me helpen er meer over uit te leggen! 

Hoe duurzame accommodaties te vinden

Er is geen gemakkelijke manier om dit te zeggen - om een legitiem eco-hotel te vinden moet je een basiskennis hebben van de duurzame certificeringsindustrie, want de industrie is niet verankerd door een overheidsinstantie.

 Om eerlijk te zijn - je kunt niet alle eco-certificaten vertrouwen. Zie het als gezondheid. Je moet weten wat calorieën en koolhydraten zijn en je grenzen kennen als je wilt afvallen. Een fastfoodrestaurant kan hun slagadervervuilende hamburgers aanprijzen als gezond omdat ze een grote bron van eiwitten zijn. Dat is een halve waarheid. Hoewel je eiwitten nodig hebt, heb je geen behoefte aan buitensporige hoeveelheden verzadigde vetten, duizenden lege calorieën, of schadelijke levensmiddelenadditieven. 

Als we eco-hotels boeken met milieukeurmerken van zogenaamde wereldklasse, schenken we die partijen eerlijk gezegd vertrouwen. Zonder de "voedingsfeiten" van hotels, bestemmingen en reisorganisaties te kennen, kunnen ze alles zeggen wat ze willen om je over te halen bij hen te boeken. 

Een hotel met lokaal geproduceerd voedsel klinkt bijvoorbeeld "duurzaam", maar wat als dat voedsel overmatig verpakt is in plastic voor eenmalig gebruik dat later 's avonds ter plaatse wordt verbrand? Moeten ze een ecolabel krijgen voor hun online marketing als ze geen afvalbeheer hebben en als hun afvalbeheer de gasten blootstelt aan kankerverwekkende chemicaliën?

Amanda Lambert uit Australië was een slachtoffer van greenwashing. Ze gaf commentaar op een toeristische website dat "[Milieukeuren] zinloos is." Gefrustreerd legt ze verder uit: "Het spijt me. Bedrijven die echt een verschil willen maken zullen het toch doen; anderen betalen gewoon het geld om het label te krijgen. De consument in het midden weet sowieso weinig van wat ze betekenen." 

Duurzaam toerisme expert Albert Salman van Groene Bestemming is het daarmee eens. Hij zegt "volledige transparantie bieden is - afgezien van duurzaamheidsprestaties in de praktijk - de belangrijkste voorwaarde voor hotels om echt betrouwbaar te zijn - een echt eco-hotel. Transparantie betekent dat reizigers de resultaten van de audit kunnen begrijpen (bijvoorbeeld wat de hotels echt goed doen)." 

Reizigers kunnen greenwashing vermijden door deze blog helemaal door te lezen. Je leert de basis: Slechts drie industrie termen: 

1. Scorekaarten

2. ETC (criteria voor ecotoerisme)en 

3. ETCOB (organisaties en/of bedrijven die ecotoerisme certificeren)  

AUTEURS OPMERKING: Ik heb deze acroniemen verzonnen om u meer te leren over de industrie. De industrie gebruikt de term Certificeringsinstanties "CB" om organisaties of bedrijven te beschrijven die de bevoegdheid hebben om eco-certificaten te verstrekken aan toeristische bedrijven. Ik denk dat het zelfstandig naamwoord "instanties" te vaag voor u is en dat ETCOB meer beschrijvend is. Ik zal het in dit hele artikel gebruiken. 

We kunnen niet alleen hotels verantwoordelijk houden voor valse claims. De schuld moet gedeeld worden met alle partijen die betrokken zijn bij het oplichten van goede reizigers. Het is gemakkelijk om opgelicht te worden omdat er bedrijven en organisaties zijn die hotels en resorts niet rigoureus controleren en die hotels en resorts niet beoordelen op wat het belangrijkst is om de klimaatverandering te beperken.

Ik stel me dat voor als een leraar die een gezakte leerling laat slagen omdat "het makkelijker is" of "ik wil niet weer met zijn/haar ouders te maken krijgen". Het beoordelen van hotels op hun "groenheid" moet dus gebeuren door onafhankelijke, kwaliteitsbewuste derden - dat wil zeggen een ETCOB die geen banden heeft met de overheid of met personeel uit de toeristische sector van het hotel of de touroperator die wordt gecontroleerd. Met dat gezegd, laten we een goed eco-hotel voor u zoeken! 

Laten we eerst wat portemonnee besparende eco-vocabulaire leren, te beginnen met "criteria".  

1. CRITERIA VOOR ECOTOERISME Hoe "groen" wordt gemeten

Criteria, of richtlijnen, zijn normen waaraan een bedrijf of overheid moet voldoen om als "duurzaam" te worden beschouwd. De criteria worden opgesteld door de Global Sustainable Tourism Council. 

Het was in 2007 toen afdelingen binnen de Verenigde Naties opriepen tot een raad om universele, wereldwijd geaccepteerde criteria op te stellen.

Twee hoofdtypen ETC

Er zijn twee verschillende lijsten met criteria. Eén voor toeristische bedrijven (industrie) en een andere voor plaatsen (bestemmingen). Daar houdt het niet op! Er zijn subcategorieën voor elke categorie die wij bij Good Travel Guide "onderwerpen" noemen.

Beeld krediet: Good Travel Guide

Er zijn verschillende onderwerpen voor elke subindustrie. De onderwerpen van ETC waaraan hotels moeten voldoen om als "groen" te worden beschouwd is anders dan wat touroperators moeten doen. Logisch toch? Denk bijvoorbeeld aan het elektriciteitsverbruik: het zou geen zin hebben om de boot van een snorkelbedrijf te laten voldoen aan strenge energiebesparende verlichtingsnormen.  

De doelstellingen van ETC

De criteria waren bedoeld om de volgende prestaties te leveren volgens de GSTC (maar de resultaten in de echte wereld verschillen):

  • Bestemmingen en bedrijven informeren over wat zij moeten doen om als "duurzaam" te worden beschouwd.
  • Help goede reizigers zoals jij uit te zoeken welke plaatsen "groen" zijn
  • dienen als gemeenschappelijke noemer voor informatiemedia om bestemmingen te herkennen en het publiek te informeren over hun duurzaamheid
  • Certificering en andere vrijwillige programma's op bestemmingsniveau helpen garanderen dat hun normen voldoen aan een algemeen aanvaarde basisnorm.
  • Regerings-, niet-gouvernementele en particuliere sectorprogramma's een uitgangspunt bieden voor de ontwikkeling van eisen inzake duurzaam toerisme.
  • dienen als basisrichtsnoeren voor onderwijs- en opleidingsinstellingen, zoals hotelscholen en universiteiten

2. ORGANISATIES EN/OF BEDRIJVEN DIE ECOTOERISME CERTIFICEREN (ETCOB): De Freelance Leraren van Eco-Labels

Leraren ontwikkelen het intellect van leerlingen, beoordelen hun werk en zetten de resultaten van hun werk op een rapport. Dit is ongeveer wat de toeristische industrie doet. Bedrijven, stadsbestuur en touroperators zijn de studenten en worden geacht te leren wat ze moeten doen om "te slagen" en een certificaat te krijgen. 

Niemand weet als bij toverslag hoe je een leraar moet zijn. Je hebt training nodig. De ETCOB's moeten onder andere de criteria van de GSTC grondig begrijpen. Zo worden ETCOB's geaccrediteerd om hun unieke naam ETC te controleren en toe te kennen aan bestemmingen, hotels of reisorganisaties. 

Bij de Good Travel Guide zijn er niveaus van ETC-pakketten. Sommige hotels kunnen via een videogesprek worden gecontroleerd, terwijl andere hotels door ons moeten worden gecontroleerd. 

Op deze foto, die u op onze website kunt zien, is een accountant van Sustainable Travel Taiwan (STT) doet on-site bedrijfscontroles voor onze ETC Groen reiszegel.

Als het hotel onze strenge inspectie doorstaat, krijgt het de Good Travel Seal. 

Het is belangrijk voor reizigers om te weten hoe duurzaam een hotel is, dus we maken het gemakkelijk met sterbeoordelingen: 1 tot 5 sterren.

Er zijn veel goede ETCOB's, maar ook minder goede. Zoals in alle sectoren valt er geld te verdienen en als dat gebeurt, worden sommige goede hoteleigenaars het slachtoffer, wat kan leiden tot onbedoelde greenwashing. 

In de ervaring van toeristische ondernemer Navyo Eller (Nepal), werd hij gecertificeerd door een niet zo eerlijke eco-assessor die anoniem zal blijven:  

"We hielden ons aan twee verschillende labels. Je vult het formulier in, je betaalt en krijgt het ecolabel, maar niemand komt controleren... Ik ben zeker niet allemaal, maar duidelijk niet alle labels zijn betrouwbaar."

- Navyo Eller, Eigenaar toerisme in Nepal

Wanneer ETCOB's hun werk niet doen, stellen zij niet alleen reizigers en toekomstige generaties van de mensheid in een door het klimaat veranderde wereld teleur, maar laten zij ook de hoteleigenaren in de steek die willen dat hun bedrijf milieuvriendelijk is. 

Word geen slachtoffer van Greenwashing. Zorg ervoor dat Eco-Labels afkomstig zijn van onafhankelijke derden.

Sommige ETCOB's kunnen banden hebben met de overheid of de toeristische sector. In dat geval kunnen sommige criteria over het hoofd worden gezien en kunnen sommige beweringen halve waarheden of complete leugens zijn.  

Dit is waarom bij de Good Travel Guide, transparantie of "Due Diligence" is uiterst belangrijk.

Om te voorkomen dat reizigers het slachtoffer worden van greenwashing, moet er niet alleen volledige transparantie zijn over aan welke criteria het hotel voldoet, maar ook informatie over die het hotel beoordeeld.

Het is niet gemakkelijk om een goede reiziger te zijn, maar het is lonend als je er werk van maakt en je verhaal met anderen deelt. Daarom worden mensen zoals wij eco-strijders genoemd - wij vechten voor een betere planeet. Als je te moe bent om te vechten, is een gemakkelijkere manier om groene hotels en bestemmingen te vinden, te zoeken naar plaatsen met certificeringen van de Good Travel Guide. Ga naar het tabblad "Bestemmingen" voor onze lijst van milieuvriendelijke steden, dorpen en eilanden over de hele wereld. 

3. SCORE CARDS: Sterke en zwakke punten van Eco-Hotels

Scorecards zijn de voedingsetiketten van de industrie voor duurzaam toerisme. 

Sommige eco-hotels zijn voedzaam met goed afvalbeheer en voedsel van lokale oorsprong, terwijl andere eco-hotels vol zitten met koolstofreducerende energie-efficiënte apparaten en hernieuwbare energie om de afhankelijkheid van het steenkoolnet te verminderen. 

Waarom scorekaarten belangrijk zijn

Scorecards (ook wel duurzaamheidsrapporten genoemd) laten zien op welke criteria hotels uitblinken of juist tekortschieten. Wanneer de gegevens eerlijk en accuraat zijn over de dagelijkse activiteiten heeft iedereen daar baat bij: Uiteraard profiteert u ervan als u de waarden van de milieu-ingrediënten van het hotel kent, maar hotels kunnen ook mogelijkheden vinden om hun sterke punten te vieren, wat kan helpen bij de marketinginspanningen, terwijl er manieren worden gevonden om de infrastructurele, communicatieve of administratieve zwakke punten van hun hotel te beheren.  

Scorecards worden bepaald door ETCOB's nadat zij een bestemming of bedrijf hebben geïnspecteerd. Scorecards zijn voor u! Ze moeten voor reizigers gemakkelijk te vinden en te begrijpen zijn. Meestal vindt u ze op de website van een hotel. 

Bonaire Blue Bestemmingen Bedrijfscertificeringsscorecard

Scorekaarten zijn er in verschillende uitvoeringen. Op deze scorekaart van de Good Travel Guide kunnen reizigers gemakkelijk zien dat deze klant ⅔ sterren kreeg voor 12 criteriumonderwerpen. 

Vervolgens gebruiken we een kleurcode met verkeerslicht om snel te laten zien waar het bedrijf uitblonk, een goede poging deed of verbetering behoeft.

De scorekaarten van andere ETCOB's zullen verschillen. Zoals eerder vermeld is een van de belangrijkste ETC-onderwerpen waarop u moet letten energie-efficiëntie. Wat ik geweldig vond aan het Eco-Resort waar ik verbleef, is dat ze educatieve inhoud in de kamer hadden die gasten aanspoorde om hun energieverbruik te verminderen. Waar ik echt van onder de indruk was, is dat het resort waar ik verbleef slimme lampen had - een drukgeactiveerde gleuf waarin een kaart moet worden gestoken om te voorkomen dat gasten elektriciteit verspillen als ze hun kamer verlaten. 

Hoe vindt u een echt Eco-hotel?

We zijn nu op het hoogtepunt van de blog. Daarom bent u hier. Rekening houdend met alles wat je gelezen hebt, moet je weten dat zoeken naar "echte eco-hotels"... in Mexico" of waar dan ook zal niet de resultaten opleveren die je zoekt. Waarschijnlijk geeft het je websites naar twijfelachtige ETCOB's die hun merk en labels promoten. 

U moet weten dat als u echt in een hotel wilt verblijven dat niet bijdraagt aan de klimaatverandering, u moet kijken naar de scorekaart van hotels met een ecolabel. De scorekaart moet zijn toegekend door een onafhankelijke derde partij. Ten slotte moeten de criteria op de scorekaart het belangrijkste criterium met betrekking tot broeikasgassen - energie-efficiëntie - omvatten. De scorekaart is te vinden op de website van de hotels. Als die er niet is, kunt u een e-mail sturen of een ander hotel zoeken. 

Het is mijn oprechte wens dat wanneer u extra betaalt voor een eco-hotel, dat het een eersteklas ervaring is in een etablissement dat een wezenlijk verschil maakt in de wereld. Dit is de ultieme gids omdat het de ultieme waarheid leert - er bestaat (nog) geen website met echte eco-hotels. Je moet een beetje graven en dat is oké, want je bent een goede reiziger en het juiste doen is niet altijd gemakkelijk, maar uiteindelijk voelt het geweldig! 

Een goede reiziger slaat belangrijke blogs op voor later

Reizen moet leuk zijn en plannen moet inspirerend zijn. Blijf rustig en bookmark deze blog voor toekomstig gebruik. 

Het is mijn oprechte wens dat wanneer u extra betaalt voor een eco-hotel, dat het een eersteklas etablissement is dat een verschil maakt in de wereld. Dit is de ultieme gids omdat het de ultieme waarheid leert - er bestaat (nog) geen website met echte eco-hotels. 

Je moet een beetje graven en ik verzeker je dat het de moeite waard is!

Registreren

Je hebt geen toestemming om te registreren