Volg ons

Foto © Toerisme Australië

Australië

Unieke biodiversiteit en oude geologie

Reizigers houden van Australië om veel meer dan zijn iconische monumenten en wijde horizonten: bezoekers komen voor de eeuwenoude woestijnlandschappen, tropische regenwouden, gouden stranden, diepblauwe oceanen, moderne steden en gastvrije plattelandsstadjes. 

Maar laat het niet bij landschappen alleen! Maak van de gelegenheid gebruik om meer te leren over de mensen die in dit grote land wonen - de thuisbasis van 's werelds oudste levende cultuur. De levendige diversiteit van de multiculturele bevolking van Australië biedt vandaag de dag nieuwe Australië groene vakantie ervaringen om elke hoek.

ecoreizen in Australië

Aanbevolen bestemmingen

Groen blad

Bestemming is erkend voor hun duurzaamheidspraktijken

Wit blad

De bestemming is bekroond en gecertificeerd voor duurzaamheid

Goed reisprogramma gecertificeerde bedrijven

GOEDE BESTEMMINGEN

Duurzaamheid

De diverse ecosystemen van Australië zijn meer dan 1.300 miljard AUD per jaar waard voor de Australische economie en de beschermde gebieden van het land bieden bezoekers unieke Australische ervaringen zoals kamperen, bushwalking, wildlife tours en betrokkenheid bij de inheemse cultuur. Toerisme zorgt ook voor werkgelegenheid en inkomsten voor de regionale economieën van Australië.

Ecotourism Australia is het Australische toporgaan voor ecologisch en duurzaam toerisme en inspireert tot ecologisch duurzaam en cultureel verantwoord toerisme door certificeringsprogramma's voor toeristische bedrijven en bestemmingen en samenwerking met overheidsinstanties en andere organisaties.

Foto © Kingfisher Tours
Foto © Rawnsley Park Station

Toerisme & Mensen

Uit onderzoek naar de consumentenvraag blijkt dat bezoekers vaak voor Australië kiezen omdat het als een veilige bestemming wordt beschouwd.

Het toerisme draagt 60,8 miljard AUD bij aan de Australische economie en biedt werk aan 5% van de Australiërs. Het is een bijzonder belangrijke bedrijfstak voor regionaal Australië, waar bijna de helft van de toeristische uitgaven van het land plaatsvindt en het toerisme rechtstreeks werk biedt aan meer dan een half miljoen mensen.

Omdat Australië een uitgestrekt land is, is overbevolking zelden een probleem. Sommige populaire nationale parken, steden en dorpen kunnen echter overvol raken, vooral tijdens de vakantieperiodes (Kerstmis, juni/juli).

GOEDE REISTIPS

Foto door Tjapukai Aboriginal Cultureel Park

De oudste levende cultuur
in de wereld

De Aboriginal- en Torres Strait Islandercultuur in Australië gaat meer dan 60.000 jaar terug in de tijd - en je kunt deze verbazingwekkende culturen vandaag de dag nog steeds ervaren en leren kennen. De Aboriginal cultuur heeft zeer sterke banden en verbondenheid met familie, gemeenschap en land.
Aboriginals geloven dat de geesten van hun voorouders uit de aarde en de lucht komen, dus "op het platteland zijn" is een wezenlijk onderdeel van het wereldbeeld van de Aboriginals en belangrijk voor hun manier van leven. Vaak wordt 'Aboriginal' of 'Indigenous' gebruikt om de Eerste Volkeren van Australië te beschrijven, maar dit prachtige land bestaat uit vele afzonderlijke 'naties', dus het is het beste om aan de mensen zelf te vragen hoe ze het liefst genoemd willen worden.
Maak van de gelegenheid gebruik om de plaatselijke Aboriginal- of Torres Strait-volkeren van het gebied dat u bezoekt te verkennen en te leren kennen.

Foto door Rottnest Express

Maak kennis met de plaatselijke
wilde dieren

In Australië is de natuur overal - van beschermde gebieden tot stedelijke landschappen. Deze natuur is niet alleen essentieel voor de gezondheid, het welzijn en de levenskwaliteit van zowel bezoekers als plaatselijke bewoners, maar is ook van fundamenteel belang voor de economie van Australië. Iedereen heeft een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de bescherming en het behoud ervan.
Reizigers die op zoek zijn naar hands-on, interactieve en/of educatieve natuurervaringen moeten de Groene reisgids en kies voor toeristische bedrijven die ECO-gecertificeerd zijn om het beste uit de groene vakanties in Australië te halen. Deze bedrijven zetten zich in voor de bescherming van de unieke dierenwereld van Australië en dragen bij aan het behoud, zodat de unieke biodiversiteit en kwetsbare natuur van Australië voor de komende generaties worden beschermd.

Duiker op een koraalrif

Afvalscheiding voor recycling

Het uitgestrekte Australische land is verdeeld in 6 staten en 2 territoria, die allemaal hun eigen deelstaatregering hebben. Elke staat doet het anders als het gaat om plastic en recycling; soms is het zelfs per regio verschillend. Op de meeste plaatsen vindt u echter wel recyclingbakken, meestal verdeeld in 3 categorieën: papier en karton, flessen en blikjes, en huishoudelijke artikelen. Grote supermarkten hebben inzamelpunten waar u uw zachte plastics kunt laten recyclen, dus gooi ze niet in de gewone vuilnisbak. Vergeet niet uw accommodatie, tour of ervaring te boeken bij een ECO-gecertificeerd bedrijf - door deze certificering garanderen zij kwaliteitsstrategieën voor het minimaliseren van afval in hun bedrijf.

Foto door Exceptional Kangaroo Island

Houd de duurzaamheidscertificeringen in het oog

Er zijn tal van duurzaamheidscertificaten om in de gaten te houden wanneer u op uw groene vakantie door Australië reist. Dit zijn onafhankelijk geverifieerde programma's van derden die door GSTC worden erkend:
- ECO Certificering
- Respect voor onze cultuur Certificering
- Klimaatactiecertificaat
- ECO Bestemming Certificering
- ECO Gids Certificering
Ervaringen vinden met deze certificeringen.
- EarthCheck Certificering
- EarthCheck Duurzame Bestemmingen
Bedrijven vinden met deze certificeringen.
Bezoekt u het Great Barrier Reef? Zorg ervoor dat u reist met een high standard tourism operator (HSTO). De Great Barrier Reef Marine Park Authority heeft deze bedrijven erkend voor hun beste duurzaamheidsnormen. Kies een HSTO. HSTO's kunnen ook Meester Rif Gidsen aan boord.

Foto door Kosciuszko Thredbo Backcountry Adventures

Hoe kom ik daar

Australië is voor de meeste internationale bezoekers een langeafstandsbestemming. Om je koolstofuitstoot te beperken, moet je bij het boeken van je vlucht de compensatieoptie selecteren, de meest directe route kiezen en licht bepakt zijn. Eenmaal op de bestemming, vergeet niet om lokaal te verblijven, uit te geven en te eten, kies waar mogelijk voor ECO-gecertificeerde ervaringen en reis op een verantwoorde manier.

Foto door 1770 LARC

Rondreizen

Met het vliegtuig: Australië is een groot land en dus is vliegen de snelste manier om de grote afstanden van Australië in korte tijd af te leggen. De binnenlandse luchtvaartmaatschappijen van Australië vliegen op alle hoofdsteden van de deelstaten en op veel regionale steden, waardoor het een gemakkelijke manier is om tussen de iconische bestemmingen van Australië te reizen. Je zult echter nog steeds de bus of auto moeten nemen om sommige van de prachtige natuurlandschappen buiten de steden te bereiken.
Met de auto: Australië heeft een uitgebreid netwerk van goed onderhouden wegen en enkele van de mooiste road trips ter wereld. U vindt autoverhuurbedrijven op grote luchthavens en centrale stadslocaties.
De trein: reizen per trein is milieuvriendelijker en kan steden met sommige regio's verbinden. Dit is een schilderachtige manier om Australië te verkennen.
Per bus: touringcar- en busreizen in Australië zijn comfortabel, efficiënt en redelijk geprijsd. Meer informatie kunt u vinden op hier.

Claire Ellis
Voorzitter van Ecotoerisme Australië

"Australië herbergt enkele van 's werelds meest fascinerende en diverse flora en fauna, maar biedt bezoekers ook een rijkdom aan cultuur om te verkennen en te ervaren.
Bij Ecotourism Australia werken we al sinds 1991 samen met lokale toeristische bedrijven, parkbeheerders, overheden, gemeenschappen en bezoekers om ervoor te zorgen dat deze verscheidenheid aan natuurlijke en culturele rijkdom blijft bloeien en bloeien. Duurzaam toerisme en ecotoerisme zijn geen nieuwe concepten voor ons. Onze toewijding blijkt uit het feit dat 36 van onze ECO gecertificeerde bedrijven al 20 jaar of langer bij ons gecertificeerd zijn, en 213 bedrijven al meer dan 10 jaar.
Wij zullen nooit ophouden te streven naar voortdurende verbetering en samen te werken met onze regionale bestemmingen rond alle aspecten van duurzaam toerismebeheer van dit prachtige land dat wij ons thuis noemen. Wij heten u, onze bezoekers, van harte welkom om uw steentje bij te dragen aan het behoud en de verbetering van onze natuurlijke en culturele rijkdommen, zowel voor onze toekomstige gemeenschappen als voor onze bezoekers".

Registreren

Je hebt geen toestemming om te registreren