Volg ons

Caribisch Nederland

Een voorproefje van het paradijs

Lees in de volgende taal:

Deze zes Ecotravel-eilanden in het Caribisch gebied, ook bekend als de "Nederlandse Antillen", bieden een ideaal tropisch toevluchtsoord.
Bonaire, Saba en Sint Eustatius (Statia) zijn erg rustig en vredig. Alle drie zijn ze wereldwijde hotspots voor mariene biodiversiteit. Met zijn spectaculaire koraalriffen en uitstekende mariene beheer is Bonaire een Caribisch duikersparadijs nummer één. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn een stuk drukker omdat ze zich meer richten op toerisme en massavermaak.

Aanbevolen bestemmingen

  Je mag niet missen

  Cultuur en lokaal leven

  De cultuur van de Caribische eilanden komt tot leven in het ritme, de kunst en de dans die de straten vullen en de heerlijke soulvolle Caribische keuken. Op de eilanden worden het hele jaar door vele muziekfestivals georganiseerd, die warme culturele ervaringen bieden. Carnaval is een belangrijk evenement op de eilanden, met calypso wedstrijden, dans, parades en kraampjes met traditionele lokale gerechten.
  Verder zijn er op Bonaire, Saba en Sint Eustatius een aantal interessante monumenten en musea te vinden, die een glimp van hun geschiedenis laten zien.
  Nederlands Caribisch gebied Ecotravel

  Duurzaamheid

  Saba, Bonaire en Sint Eustatius zijn allemaal erkend voor hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid via het QualityCoast programma. Bonaire heeft een lange geschiedenis van natuurbehoud op zee. De Stichting Nationale Parken Sint Eustatius werkt actief aan de bescherming van het mariene en terrestrische milieu. Saba heeft zijn Marine Park dat met succes het zeemilieu beschermt en veel ecotoeristische activiteiten beheert.

  Nederlands Caribisch gebied Ecotravel

  Hoe kom ik daar

  Reizen naar de eilanden is alleen mogelijk per vliegtuig. Eustatius en Saba kunnen echter ook per veerboot worden bereikt vanaf Sint Maarten. Klik op hier voor meer informatie over de veerdienst. Bonaire heeft een internationale luchthaven, maar de belangrijkste internationale hub is vaak de internationale luchthaven van Curaçao.

  Vergeet niet mee te doen aan uw vertrouwde programma om uw CO2-voetafdruk te compenseren als u op de Dutch Caribbean Ecotravel gaat 🙂

  Nederlands Caribisch gebied Ecotravel

  Rondreizen

  Bonaire, Saba en Sint Eustatius hebben geen busdiensten, maar de afstanden zijn erg kort, dus verkennen kan per fiets, op Saba zelfs te voet. Zorg wel voor comfortabel schoeisel dat geschikt is voor zowel natte als droge grond.

  Natuurbeleving

  Ecotravel Caribisch Nederland is beroemd om de mariene biodiversiteit van de mariene parken. Samen met de onderwater formaties en structuren, gezonde koralen en regelmatige bezoekers zoals Hamerhaaien en Walvishaaien zorgen voor een spectaculaire en spannende duiker ervaring.
  Maar niet iedereen houdt van duiken of snorkelen. Dan is de schoonheid van de nationale parken voor iedereen een optie om van te genieten. Bijvoorbeeld op Bonaire het Washington Slagbaai Park met zijn Groene leguanen. Of beklim de steile Mount Scenery op Saba met zijn secundaire regenwoud en u zult de naam van deze slapende vulkaan begrijpen. Op Sint Eustatius verkent u het tropisch regenwoud in de vulkaankrater van de Quill, rijk aan flora en fauna.

  Reistips van onze redacteuren

  Foto door Jolo Diaz van Pexels

  Respect voor de natuur en de wilde dieren

  De eilanden hebben hun eigen beschermde natuurgebieden. Het is belangrijk om bij een bezoek de natuur te respecteren. Jammer genoeg gaan sommige bezoekers off-roaden zonder rekening te houden met de levende woestijnbodems of de seizoensgebonden broed- en nestgebieden.

  Foto door Daria Shevtsova van Pexels

  Tips voor recycling

  Alle eilanden beschikken over afvalscheidingsbakken voor recycling. De kleurcode voor deze bakken zijn: Blauw voor karton; Grijs voor blikjes en Oranje voor kunststoffen.

  Nederlands Caribisch gebied Ecotravel

  Bonaire Blauwe Bestemming

  Bonaire positioneert zich als de eerste Blauwe Bestemming ter wereld, met een visie waarbij de lokale bevolking centraal staat. Een belangrijke doelstelling is het bieden van economische ontwikkeling op lange termijn, met inbegrip van armoedebestrijding, economische kansen, sociaal-economische voordelen en meer werkgelegenheid.

  Nederlands Caribisch gebied Ecotravel
  Nederlandse Antillen of Caribisch Nederland?

  Caribisch Nederland" is niet terug te vinden in de meeste landenlijsten, maar het is eigenlijk de nieuwe naam voor "Nederlandse Antillen" sinds 2010.

  Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn autonome landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. In 2010 gaven Bonaire, Saba en Sint Eustatius er de voorkeur aan bijzondere gemeenten van Nederland te zijn.

  Nederlands Caribisch gebied Ecotravel

  Carnaval

  Op Aruba, Bonaire en CuraçaoHet carnaval wordt in februari gevierd. Op Statia en Sint Maarten daarentegen wordt het carnaval later in het jaar gehouden.

  Nederlands Caribisch gebied Ecotravel

  Verborgen juweeltjes

  Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn verborgen juweeltjes en prachtige plaatsen om te bezoeken. Door het verkennen van hun prachtige onderwater biodiversiteit en levendige natuur, vindt u rust en kalmte in het Caribisch gebied.

  Wandelen & fietsen in Caribisch Nederland

  Bonaire

  Ecotravel Bonaire

  Bonaire is een prachtig eiland voor wandelaars. Het Washington Slagbaai Nationaal Park - het grootste park op het eiland - is dé hotsport om te wandelen. Het park heeft een rijke fauna en een gevarieerd landschap waar wandelaars van kunnen genieten. Gidsen kunnen worden geregeld via een plaatselijke aanbieder van wandeltochten. Helaas zijn de fietsmogelijkheden op het eiland zeer beperkt.

  Saba

  Wandelen op Saba is een unieke ervaring omdat het eiland vijf klimaatzones heeft. U kunt wandelen in een dicht regenwoud of genieten van een tocht naar de top van Mount Scenery. Bovendien is de natuur boven de waterlijn net zo uniek en gevarieerd als onder de waterlijn. Geniet van de wandelingen langs de kustlijn naar de getijdenpoelen bij Flatpoint. Helaas zijn er echter niet veel fietsmogelijkheden op dit prachtige eiland.

  Sint Eustatius

  St. Eustatius National Parks Foundation (ook bekend als STENAPA) beheert het Nationaal Park De Quill en Boven, het Nationaal Marien Park Sint-Eustatius en het Botanisch Park Miriam C. Schmidt. Zij bieden verschillende wandelroutes aan, alle gebaseerd op verschillende moeilijkheidsgraden.

  Erkenningen op het gebied van duurzaamheid

  Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn de enige eilanden in het Caribisch gebied die een officiële erkenning hebben voor hun duurzaam toerisme: QualityCoast Silver.

  Elk van hen kreeg uit handen van een Nederlandse staatssecretaris (minister) een QualityCoast-certificaat en -vlag overhandigd.

  Registreren

  Je hebt geen toestemming om te registreren