Volg ons

Nederland

Meer dan windmolens en tulpen: stranden, eilanden, authentieke dorpjes en onontdekte groene bestemmingen

Lees in de volgende taal:

Er is waarschijnlijk geen beter land om fietstochten te maken die u langs groene landschappen, kleine kanalen, traditionele molens en authentieke dorpjes voeren. In het voorjaar ziet u de kleurrijke narcissen- en tulpenvelden, samen met de talrijke groene vakantieparken en de rustige wandelingen in duinlandschappen, langs de hele kust.
Er zijn veel kleine steden die rijk zijn aan 17e eeuws cultureel erfgoed. De afstanden in Nederland zijn kort. Waarom vermijdt u de drukte niet en ontdekt u tegelijkertijd andere prachtige plaatsen? Ontdek hier het beste van duurzaam toerisme in Nederland om toe te voegen aan uw reis.

Aanbevolen bestemmingen

  Groen blad

  Bestemming is erkend voor hun duurzaamheidspraktijken

  Wit blad

  De bestemming is bekroond en gecertificeerd voor duurzaamheid

  Goed reisprogramma gecertificeerde bedrijven

  Je mag niet missen

  Andere bestemmingen

  Meerssen biedt bezoekers een eindeloze reeks verrassingen, te beginnen met de kolossale en magnifieke Basiliek. De eerste bezoekers waren pelgrims, aangetrokken door de verhalen over de wonderen die hier gebeurden.

  Tegenwoordig worden toeristen aangetrokken door Meerssens bruisende caféterrassen en marktplein, haar charmante winkels, haar rijke culturele erfgoed, en haar eindeloze wandel- en fietsroutes en prachtige bossen en beekjes. Een groen uitstapje naar Meerssen kan charmant en sereen zijn maar ook bruisen van activiteit; een plek voor stille bezinning en levendige evenementen.

  Duurzaamheid

  Nederland heeft 17 miljoen inwoners, 22 miljoen fietsen en 35.000 kilometer fietspad. Het land staat op de zevende plaats in de meest recente duurzaamheidsbeoordelingen en heeft veel van zijn cultureel erfgoed bewaard en gerestaureerd. De klimaatcrisis zal echter ernstige gevolgen hebben. 2511T van het land ligt al onder de zeespiegel en meer laagland "polders" zakken door landbouwpraktijken. De stikstofuitstoot door de veeteelt (runderen en varkens) en het verkeer is het hoogst van Europa en veroorzaakt een enorm verlies aan biodiversiteit in natuurgebieden.
  Duurzaamheid nastreven

  Geconfronteerd met overtoerisme op verschillende gebieden, is het bereiken van een duurzaam toerisme in Nederland een prioriteit voor de regering. Een van hun belangrijkste maatregelen is het toerisme over het land te spreiden, weg van de meer toeristische plaatsen, en toerisme in de buurt voor de plaatselijke bevolking aan te moedigen.

  In de woorden van Thomas Heerkens van Landal Greenparks:

  "Mensen zouden zich er meer van bewust moeten zijn dat een vakantie in eigen land een aantrekkelijk en duurzaam alternatief is".

  Nieuw toerismebeleid

  Nederland bestrijdt het overtoerisme in Amsterdam en de Bollenstreek door toeristen te laten zien dat de afstanden hier klein zijn en door hen te inspireren andere gebieden te overwegen. Daartoe heeft de regering besloten: 

  - Maak bewustzijn van toeristisch gedrag.

  - Beloning duurzame initiatieven en belasting vervuilende activiteiten.

  - Investeer in zachte mobiliteit: het aanbod van elektrische mobiliteit ontwikkelen en fietsen en elektrische fietsen gemakkelijker toegankelijk maken voor bezoekers.

  - Stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer en de boeking-betaling-reis ervaring voor toeristen te verbeteren

  Wist je dat?

  In Nederland wonen meer fietsen dan mensen.

  Er zijn ongeveer 18 miljoen fietsen in het land, waaronder de slimme (maar niet zo elegante) bakfiets die een fiets en een kruiwagen combineren. Ideaal om de kinderen naar school te brengen. Bakfietsen worden zelfs af en toe gebruikt voor verhuizingen. Nederlanders fietsen gemiddeld 2,9 km per dag en gebruiken de fiets voor meer dan een kwart van alle verplaatsingen, vergeleken met slechts 2 procent in het Verenigd Koninkrijk.

  De Nederlandse regering is van plan de verkoop van auto's die op benzine of diesel rijden in 2025 te verbieden.

  Om groene energie te bevorderen is de motie door de Tweede Kamer aangenomen, maar moet nog wel door de Eerste Kamer worden bekrachtigd. Het doel van de regering is om in de toekomst alleen nog maar elektrische auto's op de Nederlandse straten te laten rijden.

  Toerisme & Mensen

  Amsterdam, Giethoorn en Kinderdijk hebben te lijden onder ernstig overtoerisme. Veel toeristen hebben geen respect voor de privacy van bewoners of eigendommen zoals tuinen en bloemenvelden die worden beschadigd voor het maken van foto's. Dit is erg vervelend voor de bewoners en de eigenaren van de panden. In sommige toeristische hotspots wordt de lokale bevolking letterlijk weggejaagd door wangedrag van toeristen.

  Veel andere steden bevinden zich in de gevarenzone, maar slechts tien Nederlandse bestemmingen nemen deel aan programma's voor duurzaam toerisme, in een poging hun echte waarden te behouden en overtoerisme te voorkomen.

  In Nederland worden de mensenrechten goed gerespecteerd.

  Reistips van onze redacteuren

  Duurzaam toerisme in Nederland

  Vermijd de drukte van Amsterdam

  Kunt u Amsterdam niet weerstaan? Overweeg een 1-daags bezoek aan de musea rond het Museumplein en om enkele grachten in de buurt te verkennen. Het stadscentrum met slechts 86.000 inwoners had in 2018 17 miljoen overnachtende bezoekers en is een hotspot voor drugs, illegale wapens, criminaliteit en luidruchtige evenementen. Veel inwoners vinden het jammer dat de traditionele etablissementen worden vervangen door internationale fastfood & koffiezaken en trendy winkels. De laatste bloemenverkopers die zijn overgebleven is de beroemde drijvende bloemenmarkt, omdat teveel toeristen alleen maar foto's nemen en goedkope souvenirs kopen.

  Duurzaam toerisme in Nederland

  Pretpark Giethoorn overslaan

  Ooit een verborgen juweel, begon een ondernemer deze kleine groene parel (met slechts 2600 inwoners) te promoten in China, wat resulteerde in exploderende bezoekersaantallen (365.000 in 2019). Dit voorbeeld toont aan dat gebrek aan regelgeving ook op zeer kleine plaatsen de bezoekerservaring kan vernietigen. Veel bezoekers behandelen het dorp als een pretpark en hebben geen respect voor privé-eigendommen. Het chaotische bootverkeer brengt schade toe aan de traditionele houten bruggen en de smalle grachten. Veel bewoners zijn geërgerd en nu is het arme plaatsje officieel bestempeld als overtoerisme.

  Check voordat u naar Zandvoort gaat

  Als u overweegt het strand van Amsterdam (Zandvoort) of Nationaal Park Kennemerduinen te bezoeken, kijk dan op de Circuit Zandvoort kalender eerst om onaangenaam lawaai van de race en verkeersopstoppingen te vermijden.

  Een tip voor u is om langs het strand van Zandvoort naar het zuiden te lopen; yJe zult minder lawaai horen, dankzij de zee!

  Duurzaam toerisme in Nederland

  Rondreizen

  Het openbaar vervoer brengt u overal naartoe, tegen redelijke kosten. 9292 biedt info over verbindingen. Uw beste koop is een OV-chipkaart om gebruik te maken van een trein, bus of tram.

  Automobilisten: besef dat het land enorme verkeersopstoppingen in de spits en dure autobrandstof kent. Steeds meer steden ontmoedigen de toegang tot de auto, vooral voor SUV's en dieselauto's.

  Fietsers: OV fietsen kunnen op de meeste treinstations gehuurd worden. In de steden overheersen de fietsers het verkeer, maar wees overal voorzichtig! Onervaren fietsers kunnen beter een helm dragen.

  Motorrijders: onnodig lawaai maken is een overtreding en voor velen een overlast.

  Weg van de drukte

  Ga voor frisse lucht in de rivierdelta van de rivieren Rijn, Maas en Schelde: bezoek Westvoorne, Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland of Veere. Dit zijn allemaal Award-winnende bestemmingen in het QualityCoast-programma van Green Destinations, en samen wonnen ze in 2019 een prestigieuze Nature Award op ITB Berlin, 's werelds toonaangevende reisbeurs.

  Geniet van de Nederlandse duinenkust

  In de buurt van Amsterdam? Bezoek Noordwijk en Katwijk; het best bereikbaar met de openbare busdienst vanaf station Leiden Centraal. Huur van eind maart tot begin mei een fiets in Noordwijk (of Leiden) en verken de tulpenvelden. In de buurt van Rotterdam? Neem de trein naar Hoek van Holland, maak een duin- en strandwandeling en laat je verrassen door de enorme schepen die naar de haven van Rotterdam varen.

  Berg en Dal groene reis

  Ga naar het oosten.

  Neem de trein naar de mooie stad Nijmegen voor historische monumenten en stadswandelingen, overvloedige culturele activiteiten en de rivier, waar u kunt wandelen of ontspannen aan het water. Huur dan een fiets of neem een busdienst naar een andere echte Groene Bestemming: Berg en Dal (rond Groesbeek). "Berg' betekent 'heuvel' (doe de N70-wandeling, die je over acht heuvels voert) en 'Dal' verwijst naar de laagvlakte (doe een fietstocht in de Ooijpolder).

  Een groen eiland in het noorden

  De Waddenzee in het noorden is een UNESCO-erfgoed, begrensd door verschillende "waddeneilanden". Het enige eiland dat deelneemt aan Green Destinations programma's is Ameland, dat ernaar streeft binnenkort energieneutraal te worden en wandel- en fietstochten door duinen en polders biedt. Neem trein en bus naar Holwerd, en vervolgens de veerboot over de Waddenzee. Speur naar zeehonden en vogels.

  Goede plaatsen om te verblijven

  Boek uw groene hotel via EcoHotels!

  EcoHotels is opgericht in 2020, als een verantwoordelijk en duurzaam alternatief voor de grote en dominante online reisbureaus (OTA's), waarvan het business model en de hoge commissies de identiteit, het concept en de bottom line van individuele hotels ernstig decimeren. De missie van EcoHotels is om een community voor hotels te zijn, waarin kennis en best practices worden gedeeld en waarin zij aan zij staan om duurzaamheid in de reisindustrie te bevorderen.

  We hebben met vele jaren in de horeca ook een vraag naar duurzame en gecertificeerde hotels ervaren, waarom we ook een gemeenschap voor reizigers willen zijn, die er belang aan hechten om zo verantwoord mogelijk te handelen, en een betrouwbare bron van informatie willen hebben - die ook zo duurzaam mogelijk willen reizen, door het ondersteunen van hoogwaardige, gecertificeerde hotels en het helpen om reizen een kracht voor het goede te maken over de hele wereld.

  In deze pagina vindt u een selectie van accommodaties die beschikbaar en boekbaar zijn via EcoHotels.

  Erkenningen op het gebied van duurzaamheid

  Negen bestemmingen hebben erkenning gekregen voor hun aanzienlijke inspanningen op het gebied van verantwoord en duurzaam toerisme in Nederland:

  Erkend met het QualityCoast Silver ecolabel (of hoger) zijn:
  Ameland, Noordwijk, Katwijk, Hoek van Holland, Westvoorne, Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland.

  GD Awards

  Erkend met de Green Destinations Silver ecolabel (of hoger) zijn:
  Nijmegen en Berg en Dal.

  GD Gecertificeerd

  Eén bestemming is volledig gecertificeerd door Green Destinations:
  Schouwen-Duiveland.
  Dit betekent dat deze bestemming voldoet aan de wereldwijde norm voor duurzaam toerisme.

  Certificeringen en duurzaamheidsgrondslagen

  De volgende certificeringen en stichtingen geven een beeld van duurzaam toerisme in Nederland.

  De Green Key-certificering

  Green Key is het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsindustrie en de zakelijke markt. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen zonder dat dit ten koste gaat van het comfort en de kwaliteit voor hun gasten. Ze gaan een stap verder dan de normale wet- en regelgeving voorschrijft.

  De ECEAT-certificering

  Het Europees Centrum voor Ecologisch en Agrarisch Toerisme is de leidende Europese organisatie op het gebied van honderden kleinschalige accommodaties en toeristische diensten in heel Europa, die een duurzame kwaliteit van toeristische diensten bieden en hun bijdrage aan de lokale gemeenschappen en de bescherming van het milieu goedkeuren.

  De blauwe vlag certificering

  De iconische Blauwe Vlag is een van 's werelds meest erkende vrijwillige milieukeurmerken die worden toegekend aan stranden, jachthavens en duurzame exploitanten van vaarvakanties. Om voor de Blauwe Vlag in aanmerking te komen, moet aan een reeks strenge milieu-, educatieve, veiligheids- en toegankelijkheidscriteria worden voldaan en moet de vlag worden gehandhaafd.

  De EerlijkWinkelen Stichting

  De stichting wil consumenten de weg wijzen naar winkels die fair trade, biologische en/of tweedehands producten verkopen. De aandacht voor duurzaamheid en het aanbod van duurzame producten groeit in de steden.

  Zeker Zeeuws Fonds

  Het Zeeuws Streekproduct is een onafhankelijk erkend streekkeurmerk dat garandeert dat een product echt Zeeuws is. Dit betekent dat het in Zeeland is geteeld, geteeld, gevist of geproduceerd met Zeeuwse grondstoffen. En dat dit op een duurzame manier is gebeurd, met respect voor milieu, mens en dier.

  Registreren

  Je hebt geen toestemming om te registreren